Krise gir muligheter

by Oct 20, 2021

Christian Aas

For få år siden ledet Christian Aas og Niels-Henrik Brodtkorb en av Norges mest suksessfulle undervannsentreprenør-virksomheter. En selskap med mer enn 100 ansatte og kontorer i Mandal, Canada og Midt-Østen.

Nå sitter de på et lite kontor i Mandal og bygger et nytt selskap

Dette er historien om hvordan de kom i gang. 

Niels-Henrik Brodtkorb er en av havbunns-pionerene. Hele livet har han viet til å utvikle metoder som muliggjør sikker installasjon og drift av ulike installasjoner på bunnen av Nordsjøen. Cv’en inneholder er rekke toppstillinger i annerkjente offshore virksomheter. Sakte nærmer  pensjonistlivet seg, men ikke ennå. Sammen med Christian skal han få til dette først.

At de to tar på seg store utfordringer sammen, er mer vanlig enn uvanlig. I 16 år har to jobbet side ved side. Men dette er den største utfordringen til nå.

Niels-Henrik Brodtkorb
Christian Aas

Christian Aas har ennå ikke nådd midten av yrkeskarrieren, men er allerede en av Norges mest erfarne undervannsentreprenører.

28 år gammel ble Christian Administerende Direktør i Scanmudring, en av Norges mest suksessfulle undervanns-entreprenør-virksomheter. 

Han overtok stillingen etter Niels-Henrik. Det var Niels-Henrik som plukket han ut.

Året var 2012, ett år senere ble Christian kåret til «årets leder» på Sørlandet.

Alle piler pekte oppover.

Den store krisen

Scanmudring vokste kraftig under Christians ledelse. I 2015 på toppen av oljekrisen hadde undervannsentreprenøren sine beste år. Men så kom overraskelsen. 

Morselskapet hadde tatt opp store lån med sikkerhet i Scanmudring. Så gikk morselskapet konkurs.

Scanmudring stod ikke til å redde.

Plutselig stod de der. Høy lønnsomhet, stor ordrereserve, men uten jobb.

Subsea dredge for soil an rock removal

Europas største investeringsfond

I ukene som fulgte arbeidet de intenst. Sammen med et av Europas største investeringsfond og flere av nøkkelpersonene i Scanmudring, her iblant selskapets R&D Director Bård Brekke Jørgensen, bestemte Christian og Niels-Henrik seg for å kjøpe boet etter Scanmudring.

Scanmudring skulle gjenoppstå.

Så kom sjokk nummer to.

 

Seabed Solutions AS

Boet kjøpt av noen andre. 

De trodde ikke det var mulig. Selskapet de hadde bygget opp var blitt kjøpt opp av noen andre. 

De tok avgjørelsen samme dag. Sammen med investeringsfondet, skulle Niels-Henrik, Christian og Bård Brekke Jørgensen starte et nytt selskap. Investeringsfondet ville stille med kapital og sikre at nye maskiner kunne bli bygget.

Bård Brekke Jørgensen, som allerede hadde bygget det hoveddelen av utstyret til Scanmudring, skulle utvikle en ny generasjon gravemaskiner og sikre at fremtidige oppdrag ble løst raskere og mer effektivt enn noen gang tidligere.

Planen var på plass, kompetansen var på plass, og erfaringen hadde de.

Så kom sjokk nummer tre. 

Investeringsstans

Den pågående oljekrisen medførte at konsernledelsen i Investeringsselskapet innførte preventiv investeringsstans. Alle investeringer som ikke var nødvendige for å opprettholde eksisterende drift ble stanset.

Igjen stod de der. På bar bakke.

Slik som situasjonen var blitt, følte ingen seg fristet til å arbeide for de nye eierne. Det var bare et alternativ igjen. De måtte starte noe eget. Helt eget. Helt fra bunnen.

Uten utstyrspark og med kun egne midler å investere for, etablerer de Seabed Solutions. Selskapet skal bygge og operere undervannsmaskiner.

Med seg har de hva de trenger. De har sin tidligere ledergruppe. De har kompetanse og et godt nettverk. 

 

Seabed Solutions AS

Det finnes alltid muligheter

Oljekrisen hadde rammet mange av offshore-selskapene hardt og det var et godt tidspunkt for å kjøpe brukt utstyr.  

Gjennom nettverket, kom Christian i kontakt med mudringsselskapet, Seabed Services. Selskapet hadde nylig investert stort i nytt utstyr, men i et marked som hadde krasjet, klarte de ikke å overholde sine forpliktelser. 

Gjennom sitt nyopprettede selskap, Seabed Solutions, kjøpte de boet til Seabed Services. 

Det viste seg å være en god investering. Markedet tok seg opp og behovet for utstyret som Seabed Solutions nå satt på på økte. Gjennom kjøp og salg av utstyr, bygde Seabed Solutions gradvis opp kapital.

 

Seabed Excavator with dredging system

Nok en mulighet realiserer seg

Så dukket en ny mulighet opp. Via nettverket ble Christian, Bård og Niels-Henrik gjort oppmerksom på at det var blitt bygget en helt ny type gravemaskin.

Dette var en gravemaskin som var i stand til å utføre oppdrag på ned til 4000 meters dyp. Det dobbelte av hva Scanmudring sine maskiner var i stand til. Gravemaskinen var blitt bygget i all hemmelighet av  venner av Bård, Niels-Henrik og Christian.

 

Ulik Scanmudring sine gravemaskiner, var ikke maskinen ikke bygget ene og alene med tanke på olje og gassindustrien, men for å drive skattejakt i internasjonalt farvann.

Med Bård i spissen ble maskinen studert og analysert. Bård var imponert. Noe mer luksus enn vanlig, men en god maskin.

I og med at maskinen ikke kun var bygget for gravearbeid, men for skattejakt, var den i større grad et multitool plattform. Slik som markedet hadde utviklet seg, kunne det gi en rekke fordeler. 

Kort tid senere hadde Seabed Solutions utvidet produktporteføljen.

Seabed Excavator

I riktig posisjon for det grønne skiftet

Det skjer mye på det lille kontoret i Mandal.

I løpet av de neste 10 årene skal 14.000 vindmøller settes opp i Nordsjøen. Flere gamle oljeinstallasjoner skal fjernes og det skal letes etter havbunnsmineraler på 2500 til 4000 meters dyp. Tilgang på havbunnskompetanse er kritisk og behovet for undervannsmaskiner er stort. 

Christian løfter blikket fra pcen, retter ryggen og strekker armene i været. Han har nettopp avsluttet en samtale med en stor utvikler. 

– Det blir bra det her. Nå er vi i gang!